Slatet Blanquite / T’Barua (Bagietki z warzywami)


W bardzo tradycyjnej kuchni tunezyjskiej Slatet Blanquite to całkiem nowoczesne danie. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z 1896 roku z książki pt. „Otwarcie portu w Tunisie”. Można się więc domyślać wpływów kuchni francuskich przy ich wprowadzaniu to stolicy Tunezji. Wcześniej pieczywa zazwyczaj się nie jadało. Początkowo nie używano też bagietki, ale Ghalti, dość twardy rodzaj chleba.
Slatet Blanquite od początku traktowany był przekąską serwowana w knajpkach – jej alternatywna nazwa T’Barua co oznacza tawernę. Jest to właściwie forma małych kanapeczek (rodzaj tartinek) podawanych z tym co akurat znajduje się pod ręką, najczęściej warzywami. Co charakterystyczne przed nałożeniem dodatków, pieczywo jest moczone w ostrym sosie pomidorowym. W tym przypadku jest to Mechouia, sałatka z grillowanych warzyw.

Składniki:

bagietka pokrojona na grube kromki
Sos:
– 250 ml soku pomidorowego
– ząbek czosnku, rozgnieciony
– 1 – 2 łyżeczki harissy lub innej ostrej pasty chili (opcjonalnie)
– szczypta mielonego kminu
– 3 łyżki octu winnego
– 2 łyżki oliwy
Dodatki:
– porcja sałatki Machouia
kapary
oliwki
– jajka na twardo pokrojone na kawałki
– kawałki tuńczyka
– pokruszone ser typu feta

Przygotowanie: Składniki sosu połączyć, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Kromki bagietki namoczyć w sosie, po czym nałożyć na każdą łyżkę Machouia, a na wierzch pozostałe dodatki.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.