Slavonski Čobanac (Gulasz jagnięcy)


Čobanac czyli pasterski gulasz to najbardziej znane danie chorwackiej Slavonii. W sposobie przyrządzania, bardzo przypomina węgierski Bogracz, który z zasady też jest rodzajem zupy gulaszowej stworzonej przez pasterzy. Pokrewieństwo nie jest jednak zaskakujące: Slavonia to południowy skraj kotliny panońskiej w której leżą Węgry. W przeciwieństwie do Węgrów nie specjalizujących się w wypasie owiec, Chorwaci do swojego cobanaca tradycyjnie używają jagnięciny, chociaż w rzeczywistości to mieszanina mięs daje najlepsze efekty smakowe.

Składniki:

– 0,5 kg. jagnięciny na gulasz (ew. uzupełnionej wołowiną lub wieprzowiną), niezbyt grubo pokrojonej
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 cebule posiekane w półtalarki
– 2 papryki pokrojone w paski
– 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 3 łyżki czerwonego octu winnego
– 2 gałązki rozmarynu
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić smalec i podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek.
    • Dodać mięso. Zrumienić i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać rozmaryn, zalać szklanką wody i dusić pół godziny.
    • Do rondla dodać paprykę, ziemniaki. Całość zalać jeszcze jedną szklanką wody i dusić jeszcze około 20 minut.
    • Na koniec gulasz doprawić octem i ewentualnie solą oraz pieprzem

 
W niektórych wersjach do Čobanac dodaje się także pomidory (może być puszka, którą dodaje się do jagnięciny zamiast szklanki wody)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.