Smak na… Pietruszkę (Czerwiec, Tydzień 25)

Pietruszka Zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) po raz pierwszy opisana w greckim zielniku z III w. p.n.e. wywodzi się rejonu śródziemnomorskiego. Rzymianie stosowali ją zarówno do gotowania, jak i do obrzędów religijnych.
Pietruszka to jedna z tych roślin, która jednocześnie pełni rolę zioła jak i warzywo. Jej odmiany korzeniowe takie jak Lenka, Cukrowa, Berlińska czy Vistula, to klasyczny składnik bazy bulionu – biały korzeń pietruszki trafia też do różnego rodzaju zup jarzynowych, dań duszonych etc. Z drugiej strony jest cała grupa odmian naciowych. Głównie używa się jej jako przyprawę do garnirowania zup, makaronów, dań mięsnych czy jako dodatek do twarogu albo sałatek (ze słynnym Tabbouleh na czele). W basenie morza śródziemnego popularne są też odświeżające sosy i pasty takie jak włoskie Bagnet Verd i Gremolata, francuska Persillade czy tunezyjska Chermoula.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych