Śmietanka Kokosowa


Śmietanka Kokosowa powstaje przy okazji produkcji Mleka Kokosowego – pozyskuje się ją bardzo podobnie jak śmietankę z mleka zwierzęcego. Po zmieleniu miąższu Kokosa z wodą i odcedzeniu powstały płyn, o ile nie jest używany od razu, zazwyczaj odstawia się w chłodne miejsce. W tym czasie jednorodne mleko zaczyna się rozwarstwiać. Bardziej wodnista część opada na dno, a na górze powstaje rodzaj znacznie gęstszego skrzepu – to właśnie Śmietanka Kokosowa. Od mleka różni się tym, że zawiera mniej wody jest więc też tłustsza (tak samo jak śmietana zwierzęca). Zwykle stosuje się ją też inaczej – nie do gotowania, ale raczej do deserów a także drinków. Ma delikatny chociaż niesłodki smak i podobnie jak zwykłą śmietaną również ją można ubijać.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.