Sopes (Placki kukurydziane na chrupko z dodatkami)

Sope można określić jako coś na kształt tartinki. To jedna z meksykańskich przekąsek bazujących na kukurydzianej tortilli. Charakterystyczne w niej jest to, że przed zesztywnieniem placka zawija się brzegi przez co można go dość zręcznie nadziewać różnego rodzaju dodatkami – zwykle warzywami lub mięsem, takim jak chociażby Picadillo.
Sopes to koncept kulinarny popularnych przede wszystkim w centrum i na południu kraju – nazywany też czasem jest Pellizcadas. Został jednak zaadaptowany w całym Meksyku i ma wiele regionalnych wersji takich jak znacznie większe Huarache, Tlacoyo o wydłużonym kształcie czy też niewielkie, podawane z serem Garnacha.
Do przygotowania Sopes nie ostatecznie nie trzeba używać nawet kukurydzianych placków. W Meksyku zastępuje się je także plastrami Jicama (patrz przepis).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.