Sorgo / Durra / Jowar / Milo / Gaoliang


Sorgo to rodzaj zboża pokrewnego Owsu. Obejmuje kilkadziesiąt gatunki rosnących na wszystkich kontynentach. Najbardziej istotne z punktu widzenia człowieka jest tzw. Sorgo Zwyczajne (łac. Sorghum bicolor) uznawane za jedno z pięciu najważniejszych zbóż świata. Uprawia się je w Afryce, skąd się wywodzi, Azji (m.in. w Indiach gdzie nazywane jest Jowar) oraz Ameryca – tutaj używana jest również nazwa Milo. Ma ono też kilka odmian oraz gatunków pokrewnych) takich jak chociażby Durra w Polsce nazywane Sorgo Murzyńskie (łac. Sorghum durra) czy też Sorgo Japońskie (łac. Sorghum japonicum) uprawiane na dalekim wschodzie – w Chinach nazywane Gaoliang.
Sorgo cenione jest przede wszystkim za łatwość upraw i relatywnie wysoką zawartość białek – traktowane jest trochę jak kukurydza (średnio ma też ok. 9 proc. białek). Jest jednocześnie rośliną paszową, źródłem biopaliw jak i produktem spożywczym. W kuchni używa się go jako kaszy, mieli na mąkę (z której zwykle robi się placki – w Indiach np. Roti) a nawet praży jak pop-corn. W Chinach Sorgo to też ważny surowiec gorzelniczy – powstaje z niego Maotai.
Robiona jest też swego rodzaju melasa z Sorgo.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.