Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)


Soto to ogólne określenie wywodzącej się z Indonezji, ale popularnej także w Malezji, dość cienkiej zupy przypominającej europejski bulion. Zwykle robi się go na bazie kurczaka (jest to regułą w Malezji) oraz wołowiny. Nie mniej w Indonezji używa się także mięsa bawołów, jagnięciny, wieprzowiny, a nawet podrobów. Malezyjska wersja Soto to zawsze czysty bulion z mięsem, w Indonezji niekiedy barwi się go kurkumą albo dodaje mleka kokosowego. Poza tym wzbogacany jest mięsem, warzywami, przyprawami i ziołami. Do Soto zazwyczaj dodaje się ryż lub makaron celofanowy Soun. W zależności od użytych składników powstaje: Soto Ayam z kurczaka zakwaszana kaffirem i trawą cytrynową (przepis na filmie poniżej), Soto Babat z podrobami, Soto Kaki ze ścięgien i chrząstek zawartych w wołowej goleni lub Soto Mie z kluskami Mie.

Soto głównie różnicuje się jednak w zależności od regionu Indonezji w którym powstaje:
Betawi Soto robi się z wołowiny z gotowanej w mleku kokosowym z dodatkiem smażonych ziemniaków oraz pomidorów.
Bandung Soto (na zdjęciu) to bulion wołowy z dodatkami, gdzie obowiązkowym składnikiem jest rzodkwią daikon.
Medan Soto, robi się praktycznie z dowolnego mięsa z dodatkiem mleka kokosowego oraz ziemniaczanych krokietów Perkedel. Przed podaniem mięso jest jeszcze podsmażane
Padang Soto to bulion wołowy podawany ze smażonym mięsem oraz makaronem ryżowym bihun i Perkedel.
Banjar Soto, to rosół doprawiony trawą cytrynową oraz sambalem. Podaje się go z ciastkami ziemniaczanymi.
Makassar Soto (lub Coto) robi się na bazie wołowiny z podrobów z dodatkiem ryżu oraz smażonych orzechów ziemnych.
Madura (Sulung/Ambengan) Soto robi się na bazie kurczaka, wołowiny lub podrobów z dodatkiem kurkumy.
Semarang Soto, to bulion warzywny doprawiany tungiem molukańskim oraz podawany z satajami z sercówek (Sate Kerang).
Kudus Soto robi się z mięsa bawołów wodnych.
Lamongan Soto, robi się z kurczaka, wołowiny lub podrobów, z dodatkiem ryżu.
Pekalongan Soto lub Tauto, doprawiane jest fermentowaną pastą fasolową Tauco.
Banyumas (Sokaraja) Soto lub Sroto doprawia się orzechowym sambalem oraz Ketupat.
Kediri Soto to bulion drobiowy z mlekiem kokosowym.

Poniżej dość uniwersalny przepis na Soto z wołowiny, który można wzbogacić podanymi powyżej dodatkami.

Składniki:

– 250 gr chudej wołowiny pokrojonej w cienkie plastry
– 125 gr makaronu celofanowego Soun lub ryżu
– 1,5 l wywaru wołowego
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– 50 ml mleczka kokosowego
– łyżka masła orzechowego
– 3 łyżki brązowego cukru
– łyżeczka oleju
– 2 łyżki sosu rybnego
– mały ogórek pokrojony wzdłuż na ćwiartki i na plasterki
– filiżanka kiełków fasoli mung
– 2 liście kapusty pekińskiej posiekanych w paski

Przygotowanie:

    • Z mleczka kokosowego, sosu sojowego, masła i 2 łyżki cukru przygotować marynatę. Przez godzinę peklować w niej mięso.
    • Makaron namoczyć w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją, a ryż ugotować.
    • Zagotować bulion. Dodać do niego pozostały cukier i sos rybny.
    • W woku rozgrzać olej i na dużym ogniu usmażyć wołowinę (ok. 3 minut).
    • Do misek nałożyć makaron (lub ryż) zalać bulionem, a na wierzchu ułożyć mięso, oraz dodatkowe warzywa.

 
(Poniżej przepis na drobiowy Soto Ayam z balijskiego hotelu Villa Kubu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych