Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)



Spanakopita to bardziej znany brat greckich zapiekanych pierożków Tiropites. Spanakopita charakteryzują się tym, że jako farsz obok sera stosuje się także szpinak. W przeciwieństwie do Tiropites nie zawsze formuje się w trójkąty (tak jak na filmie powyżej). Nie zawsze też używa się ciasta filo, zastępując je niekiedy zwykłym ciastem drożdżowym. Mało to, nawet szpinak zastępuje się niekiedy porami, bietolą lub szczawiem.
Jako danie wegetariańskie Spanakopita często serwowana była w okresie Wielkiego Postu.

Składniki:

– 1 kg szpinaku
– 250 gr fety, pokruszonej
– pęczek dymki, drobno posiekanej
– duża garść posiekanej pietruszki
– 2 jajka
– 5 łyżek oliwy
– ciasto filo z pół kg mąki (osiem kwadratowych płatów)
– pół kostki posiekanego masła

Przygotowanie:

    • Na łyżce oliwy przez kilka minut podsmażać połowę szpinaku, aż liście zrobią się wiotkie i stracą na objętości.
    • Na kolejnej łyżce oliwy to samo powtórzyć z pozostałym szpinakiem.
    • Kiedy nieco ostygnie szpinak drobno posiekać.
    • Na pozostałej oliwie podsmażyć dymkę, a gdy się zeszkli dodać szpinak i pietruszkę. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć jeszcze chwilę.
    • Gdy szpinak przestygnie dodać fetę i jajka.
    • Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
    • W misce wymieszać sery, jajka oraz doprawić jej pieprzem.
    • Cztery płaty ciasto filo posmarować masłem, i każde przykryć drugą warstwą. Ciasto pokroić na cztery paski (relacja ich boków powinna wynosić 1 do 4)
    • Sery nałożyć na paski ciasta i uformować z nich małe trójkąty: farsz należy położyć w lewym dolnym rogu paska i róg ten zawinąć (razem z farszem) w kierunku prawo-góra, tak aby uformować na końcu paska trójkącik z serem. Następnie trójkąt ten trzeba zawinąć do góry, później w kierunku lewo góra i znów do góry. Cały cykl powtórzyć raz jeszcze, tak że powstaną trójkąty faszerowane serem.
    • Uformowane pierogi posmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
    • Spanakopitę na 20 minut umieścić w piekarniku.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.