Spressa


Spressa to półtwardy ser produkowany w zachodniej części Trydentu (doliny Valli Giudicarie, Val Rendena i Val di Ledro). Jego stolicą jest miejscowość Giudicarie i to właśnie wywodzący się stąd Spressa dalle Giudicarie jest objęty ochorną regionalną DOD. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiają się już w 1249 roku, w publikacji „Regola di Spinale e Manez”. Pierwotnie był produktem ubocznym powstającym w czasie wytwarzania, bardzo cenionego tutejszego masła. Pozostałe po nim mleko, w tutejszym dialekcie nazywane Spress, wykorzystywane było do robienia sera. Dziś dużo bardziej dba się o surowiec – musi pochodzić od krów rasy Pinzolo. Poza tym mleko nie jest już takie chude – chodzi o to wzbogacenie jego smaku – choć nadal się je odtłuszcza. Co więcej w 2009 podwyższono w nim przepisową zawartość tłuszczu z przedziału 29 – 39 proc., na 33 – 43 proc. Spressa dojrzewa od 3 do 6 miesięcy i jest serem półtwardym.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.