Steak and Kidney Pudding (Ciasto z wołowiną i cynaderkami)


Ciasto nadziewane wołowiną oraz jagnięcymi lub cielęcymi cynaderkami to jedno z najbardziej klasyczynych dań pub’owych (niekiedy pomija się w przepisie nerki, których nie wszyscy lubią). Szczególną popularnością cieszy się w północno-zachodnie Angli w okolicach Bolton. Tam Steak and Kidney Pudding nazywany jest pieszczotliwie Babby’s Yead, czyli dziecięca głowa.

Składniki:

Farsz:
– 1 kg wołowiny zrazowej pokrojonej w kostkę
– 250 gr nerek cielęcych pokrojonych w kostkę
cebula drobno posiekana
– pół szklanki piwa typu ale
– pół szklanki bulionu wołowego
– 2 łyżki sosu Worcester
– 2 łyżki mąki
Ciasto:
– 400 gr mąki pszennej
– 200 gr łoju wołowego (może być smalec) startego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– po pół łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie:

    • Sprawić nerki: kilka razy opłukać, na parę godzin zanurzyć w mleku i znów płukać (chodzi o pozbycie się ew. zapachu moczu)
    • Wszystkie składniki ciasta wymieszać z odrobiną zimnej wody. Odstawić na godzinę.
    • Mięso i nerki oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.
    • Żaroodporną formę na pudding (coś pomiędzy garnkiem a formą na babkę wielkanocną) wysmarować tłuszczem,.
    • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tak aby pozostało nieco na przykrycie.
    • Mięso wraz z cebulą włożyć do formy.
    • Piwo, bulion i sos Worcester wymieszać. Zalać nimi mięso.
    • Ciastem dokładnie zakleić farsz. Formę dokładnie zawinąć w folię, zabezpieczyć przed rozwinięciem (np. sznurkiem) i wstawić do kąpieli wodnej. Gotować około 3-4

 
Pudding koniecznie popijać dobrym piwem ale.

(Poniżej przepis Raymonda Blanca na bardziej ekstrawagancki Steak and Kidney Pudding wzbogacony ostrygami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.