Stoemp / Wortelstoemp (Pure warzywne)



Stoemp to po prostu belgijskie pure robione na bazie ziemniaków. Poza nimi można utłuc także inne warzywa takie jak narodowe warzywo belgów brukselka, marchew (wówczas jest to Wortelstoempwortel to po flamandzku marchew) czy też cebula, groch, cukinia a nawet szpinak. Dla wzbogacenia konsystencji i smaku dodaje się do niego także śmietany, boczku i ziół takich jak liść laurowy, czy też bardzo charakterystycznego dla tutejszej kuchni tymianku

Składniki: ziemniaki, marchew, brukselka, cebula, groch, cukinia, szpinak (ew. inne warzywa nadające się na pure), śmietana, boczek, laur, tymianek



(Poniżej przepis na bogatą wersję Stoemp z dodatkiem m.in. krewetek oraz mozzarelli – film w oryginalnej wersji językowej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.