Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)


Precyzyjna definicja tego dania jest wyjątkowo trudna. Z jednej strony Strangolapreti uważa się po prostu za alternatywne określenie wywodzącego się z Romagni makaronu Strozzapreti. Przemawia za tym zbliżona nazwa obu rodzajów past – znaczy ona mniej więcej udławiony ksiądz (szersze wyjaśnienie w opisie Strozzapreti). Zupełnie inaczej danie to wygląda jednak na południu Włoch, gdzie przypomina raczej rodzaj Gnocchi – w Kampanii robi się je z ziemniaków. Żeby było jeszcze mniej jasno w leżącej również na południu Basilicacie nazwą tą określa się popularne w sąsiedniej Apulii makarony Orecchiette oraz Cavatelli, a z kolei na samej północy w Górnej Addydze również robi się z nich kluski podobne do tych w Kampanii. Tutaj używa się jednak wyjątkowo archaicznego surowca czyli czerstwego chleba. W tym względzie są one bardzo zbliżone do miejscowych knedli Canederli – najistotniejszą różnicą jest dodatek szpinaku.
Różnorodność form jakie przybiera Strangolapreti każe łączyć go raczej z funkcją jaką pełnił. W tym względzie wskazówką jest nazwa – podobnie jak w przypadku Strozzapreti był to po prostu rodzaj dziesięciny spłacanej księżom. W każdym regionie dawano to co było dostępne. Poniższy przepis odnosi się do klusek ze szpinakiem serwowanych w Górnej Addydze.

Składniki:

– 250 gr czerstwego pieczywa pszennego pokrojonego w kostkę
– 150 ml mleka
– pół kg świeżego, oczyszczonego szpinaku
– 2 jajka
– 5 łyżek mąki
– szczypta startej gałki muszkatułowej
– 50 gr masła
– kilka listków szałwii
– tarty ser do posypania (najlepiej Asiago)

Przygotowanie:

    • Pieczywo zalać mlekiem i odstawić na dwie godziny, aby nasiąkło.
    • Szpinak zblanszować w osolonej wodzie (około 2 – 3 minuty we wrzątku). Odsączyć i przelać zimną wodą.
    • Kiedy wyschnie szpinak drobno posiekać.
    • Pieczywo, szpinak, jajka i mąkę wyrobić razem na gładką masę. Doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatułową.
    • W dużym garnku zagotować wodę i posolić.
    • Kluski formować rękoma lub parą łyżek, wrzucać do wrzątku i gotować około 5 minut i odcedzić.
    • Na patelni roztopić masło, chwilę podsmażyć na nim szałwię.
    • Kluski podsmażyć chwilę na maśle, wyłożyć na półmisek i oprószyć serem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.