Strangozzi / Strozzapreti


Makaron Strangozzi jako pierwsi używali ponoć umbryjscy mnisi z okolic Spoletto – jego nazwa wywodzi się od słowa stringhe czyli struna, do której jest podobny. Z nazwą Strozzapreti wiąże się inna historia – wywodzi się ją od słowa Strangolapreti będącego połączeniem strangolare, czyli dusić, oraz pretti czyli ksiądz. Makaron ten miał bowiem przypominać rodzaj garoty, którą rewolucjoniści dusili kapłanów w czasie walki o wyzwolenie środkowych Włoch spod władz Państwa Kościelnego (istnieje też wersja Strozzapreti z sąsiedniej Romagni).
Strangozzi jest tylko nieco szerszy od popularnego Spaghetti – jego grubość przekracza 2 mm. W przekroju bywa zarówno okrągły jak i kwadratowy. Poza tym nie jest tak gładki – dzięki porom jego ścianki lepiej oblepiane są przez sosy. Jest to makaron tzw. kuchni ubogich, dlatego do jego wytwarzania nie używa się jajek. Strangozzi zazwyczaj podaje się z sosami nie zawierającymi mięsa.
Ma on jeszcze kilka nazw regionalnych: strengozzi , strengozze , strozzapreti, strangozzo i ciriole (w regionie Terni).

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.