Strascinati alla Menta (Makaron z miętą)


Swój słynny makaron Strascinati ubodzy miszkańcy Basilicaty przyzwyczaili się jeść bez wyszukanych dodatków. Stąd Strascinati alla Menta: połączenie pasty z miętą i wszechobecną w tutejszej kuchni Peperoncino. Z braku Strascinati można użyć każdego krótkiego, świeżego makaronu domowego.

Składniki:

– 350 gr Strascinati
– 30 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
peperoncino drobno posiekane
– mała garść liści mięty
– 3 łyżki oliwy




Przygotowanie:

    • Makaron ugotować w osolonej wodzie
    • Na oliwie zrumienić boczek.
    • Dodać czosnek i peperoncini, smażyć jeszcze chwilę.
    • Dodać liście mięty i ugotowany wcześniej makaron
    • Całość zamieszać i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych