Strascinati con la Mollice (Makaron z sardelami i bułką tartą)


Strascinati con la Mollice to dowód na to jak ubogą krainą była zwykle Apulia. Z jednej strony jest Strascinati, popularny tutejszy makaron domowej roboty, do którego przygotowania z oszczędności nie dodawało się zazwyczaj jajek. Poza sardelami i oliwą jest wzbogacany wyłącznie bułką tartą, która ma imitować tarty żółty ser.


Składniki:

– 350 gr Strascinatti lub podobnego makaronu domowej roboty (bez jaj)
– 5 Anchovis
– szklanka tartej bułki
– 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

    • Makaron ugotować w osolonej wodzie
    • Sardele posiekać i podsmażyć na oliwie
    • Do sardeli dodać bułkę tartą podsmażyć.
    • Dodać odcedzony makaron, oprószyć pieprzem i ostrożnie wymieszać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.