Sup Ayam / Mie Ayam (Zupa z kurczaka)


Sup Ayam to nic innego jako jadany w Malezji, a także Indonezji  rosół z kurczaka. Przywieźli go tu emigranci z Indii, którzy znani są jednak bardziej z Sup Kambing, podobnej zupy tyle że na bazie jagnięciny (oba podane przepisy różnią się nieco w procesie przygotowywania, a każdy z nich można zastosować do każdegj z zup). Sup Ayam zazwyczaj jada się na śniadanie ewentualnie wczesny lunch. Wersji jego przyrządzania jest dość sporo – mięso można nie tylko podsmażać, ale też od razu gotować (charakterystyczne jest użycie kurkumy, która barwi zupę na żółto). Za rodzaj Sup Ayam uznaje się także zupę z kurczaka Soto Ayam.
Dodając do rosołu kluski uzyskuje się zupę makaronową z kurczaka zwaną także Mie Ayam.

Składniki:

– dwa udka kurczaka
– 2 cm imbiru
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżeczki ziaren kolendry
– łyżeczka ziaren kminu
– 2 łyżeczki ziaren pieprzu
– 5 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka suszonej
– 3 łodygi trawy cytrynowej, posiekane
cebula posiekana na półplasterki
– 5 ziaren kardamonu zmiażdżonych
– 3 goździki
– laska cynamonu
– 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w cząstki
– 2 pomidory pokrojone w cząstki
– 2 litry wody
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Zupę można przygotować na dwa sposoby.

Wariant I (z marynowanym kurczakiem):

    • Ziarna kolendry, kminu i pieprzu lekko uprażyć na suchej patelni. Zmielić je w moździerzu.
    • W moździerzu (lub malakserze) utrzeć też czosnek z imbirem i kurkumą. W razie potrzeby dodać nieco wody. Połączyć z prażonymi przyprawami.
    • Mięso zapeklować w przygotowanej wcześniej mieszance przyprawowej. Marynować kilka godzin, najlepiej całą noc.
    • W woku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z trawą cytrynową.
    • Dodać mięso i resztę przypraw. Podsmażyć kilka minut i całość  ok. 1,5 litra wody.
    • Gotować około 2 godzin na małym ogniu.
    • Udka kurczaka wyjąć z zupy. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości.
    • Do wciąż gotującej się zupy dodać mięso, pomidory i jajka. Gotować jeszcze 2 minuty.

 
Wariant II (wersja rosołowa):

    • Ziarna kolendry, kminu i pieprzu lekko uprażyć na suchej patelni.
    • W woku lub dużym garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę z trawą cytrynową.
    • Dodać mięso i przyprawy. Całość zalać ok. 1,5 litra wody.
    • Gotować około 2 godzin na małym ogniu.
    • Udka kurczaka wyjąć z zupy. Po ostygnięciu oddzielić mięso od kości.
    • Do wciąż gotującej się zupy dodać mięso, pomidory i jajka. Gotować jeszcze 2 minuty.

 
Sup Ayam podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub celofanowym.

(Poniżej przepis na Sup Ayam z gotowanym kurczakiem, nieco w europejskim stylu. Film w oryginalnej wersji językowej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych