Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)



Supli di Riso to rzymski sposób na zagospodarowania risotta, które pozostało z poprzedniego dnia. Po prostu formuje się je w kuleczki i obsmaża na patelni. Co do koncepcji jest to więc danie bardzo zbliżone do mediolańskiego Risotto al salto. Można też oczywiście przygotować risotto specjalnie na Supli di Riso.



Składniki:

risotto z 250 gr ryżu
– kulka mozzarelli starta na tarce z grubymi oczkami
– 100 gr szynki parmeńskiej pokrojonej w drobną kostkę
– 2 łyżki sosu pomidorowego
– 2 łyżki parmezanu tartego
– łyżka siekanej pietruszki
– 3 jajka
mąka
– bułka tarta
oliwa

Przygotowanie:

    • Risotto zostawić do ostygnięcia.
    • Pozostałe składniki wymieszać. Posolić i popieprzyć.
    • Mokrymi rękoma formować krokiety: na małe porcje ryżu nakładać farsz i zawijać je w kulki.
    • Krokiety obtaczać w mące, następnie w roztrzepanych jajkach i w bułce tartej.
    • Ryż obsmażać w oliwie z każdej strony, aż zrumieni się na złoto.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych