Surströmming

Surströmming to szwedzki śledź bałtycki (stromming) kiszony w solance. Wywodzi się z leżącej na północ Norrlandi. Robi się go na wyspach zatoki botnickiej gdzie ma nawet własne święto – Surströmmingspremiaren – które przypada w trzeci czwartek sierpnia, podczas nocy św. Bartłomieja (korzenie uroczystości sięgają jeszcze czasów gdy Szwecja była katolicka). Śledzie kisi się, aż puszka w której są zamknięte zacznie pęcznieć (z tego powodu w 2006 roku wycofano je ze sprzedaży na lotnisku w Sztokholmie, gdyż linie lotnicze obawiały się, że w czasie podróży mogą wybuchać). Kiszenie, które wywołuje fermentację mlekową, powoduje powstanie kwasu mlekowego. Nadaje on rybie wyjątkowo intensywny aromat nie akceptowany dla większości przybyszów spoza Skandynawii.
Jada się je z plackami Tunbrod oraz cebulą i ziemniakami. Szwedzi popijają je mlekiem, a Duńczycy piwem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.