Fabada (Potrawka z fasolą)


Fabada to kulinarny sztandar Asturii, hiszpańskiego rejonu położonego na północnym, atlantyckim wybrzeżu kraju – jej pełna nazwa to Fabada Asturiana. To potrawa typowo zimowa, kiedy to fasola w połączeniu z wieprzowiną ma zapewnić odpowiednią dawkę energii na cały dzień. Dziś używa się do niej fasoli o dużych, białych ziarnach zwaną Pochas – klasyką jest odmiana Fabes de la Granja – ale pierwotnie bazą był bób, z arabskiego zwany Fava. Stąd też najpewniej wywodzi się nazwa dania.
Fabada to dziś danie bardzo popularne w całym kraju – można je kupić gotowe w supermarketach – ale nie jedyna tego typu fasolowa potrawka w wykonaniu Hiszpanów. Bardzo podobnym daniem jest równie popularna kastylijska Olla Podrida. Mówi się też, że wspólne korzenie ma francuski Cassoulet popularny na Południowym-Zachodzie (Sud-Oest) przy granicy z Hiszpanią.

Składniki:

– 600 gr suszonej białej fasoli o dużych ziarnach (może być piękny jaś) namoczonej przez noc
– 250 boczku, w jednym kawałku
– 200 gr chorizo
– 4 ratki wieprzowe (opcjonalnie)
– główka czosnku
– łyżka suszonej papryki
– 6 ziaren pieprzu
– pół łyżeczki szafranu
– 250 gr krwawej kiszki o zwartym farszu – najlepiej hiszpańskie Morcilli

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki poza krwawą kiszką umieścić w garnku i zalać 2 – 3 litrami wody.
    • Całość gotować 2 – 3 godziny, aż fasola będzie miękka i kremowa – w międzyczasie doprawić solą i uzupełnić wodę.
    • Na 10 minut przed końcem gotowania dodać krwawej kiszki.
    • Z wywaru wyrzucić czosnek
    • Przed podaniem wyłowić boczek, kiełbasę i kiszkę. Pokroić je. Ratki wieprzowe też rozebrać na kawałki.
    • Mięso umieścić w miskach i zalać fasolową potrawką.

 
W Asturii do miski z gorącą Fabadą wbija się surowe jajko i miesza, tak aby się ścięło.
Całość posypać pietruszką.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych