Tagliolini (Tagliolini al Limone)


Tagliolini to makaron w kształcie wstążek, który jest cieńsza wersją bardziej popularnej Tagliatelli. Charakterystyczny jest przede wszystkim dla Molise, a także Basilicaty, ale według legendy w rzeczywistości wywodzą się z Bologni. Zgodnie z miejscowym podaniem działo się to w 1478 roku podczas ślubu Lukrecji d’Este z synem Signiora Bolonii Annibalem II Bentivoglio. Kucharz chciał nawiązać do fryzury księżnej i pasm jej złotych włosów. Tak stworzył właśnie Tagliolini które podał z tzw. salsa sugo – pełna nazwa tego dania to Tagliolini di Pasta e Sugo, alla Maniera di Zafiran.
Tagliolini przygotowuje się podobnie jak apulijski Troccoli – cienki płat ciasta jest cięty na paski przy użyciu specjalnego wałka z żłobionymi ostrzami. Przez to przypomina także nieco słynny Maccheroni alla Chitarra czy też rzymski Tonnarelli.
Stosuje się go zarówno do zup, jak i do sosów – podaje zarówno z warzywami, grzybami, ośmiornicami jak i  cytryną. I to właśnie Tagliolini al Limone jest dziś jednym z najpopularniejszych sposobów jego podania.

(Poniżej prosty przepis na makaron w sosie cytrynowym: Tagliolini al Limone)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.