Tava (Pieczona jagnięcina)


Tava to nieszkliwione gliniane naczynie typu cesarole (nie należy mylić z żeliwną turecką patelnią, która nosi tę samą nazwę). Jest ono używane zarówno w Grecji jak i na Cyprze. Tradycyjnie przygotowując jedzenie w tavie, od której potrawa przyjęła swoją nazwę, zakopywano ją w żarze z drewnianych szczap i pozostawiano na parę godzin aby dochodziła. Wówczas mięso robiło się wręcz rozpadające. Podobnie jak w słynnym gulaszu Stifado również do przygotowania tavy używa się dużej ilości małych cebulek. Dla wzbogacenia smaku oraz kalorii czasem dodaj się rośliny strączkowe.

Składniki:

– 1 kg jagnięciny (łopatki) pokrojonej w kostkę
– pół kg małych cebulek (mogą być szalotki) obranych z łupin
– pół kg pomidorów pokrojonych w ósemki
– pół kg ugotowanych wcześniej roślin strączkowych (fasola, bób, ciecierzyca, fasolka szparagowa np.)
– 4 łyżki oliwy
– kieliszek białego wina
– pół litra bulionu
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 liście laurowe
– pół laski cynamonu

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 150 st. C.
    • Jagnięcinę doprawić solą i pieprzem.
    • W żaroodpornym naczyniu rozgrzać oliwę i smażyć jagnięcinę około 5 minut. Dodać szalotki i smażyć kolejne 5 – 10 minut.
    • Do naczynia wlać wino i dusić jeszcze 5 minut.
    • Dodać całą resztę składników (poza roślinami strączkowymi) doprowadzić do wrzenia, przykryć i na półtorej godzinę do piekarnika.
    • Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać rośliny strączkowe, wymieszać jej i zapiekać jeszcze pół godziny.

 
/Fot: Chris//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych