Tharīd (Potrawka z jagnięciny/kurczaka)


Tharīd był ponoć ulubionym posiłkiem proroka Mahometa. Rodzaj jednogarnkowego dania, czy też zupy to beduińska tradycja przypisywana plemionom Kurajszyckim zamieszkującym okolice Mekki – jednym z jego rodów byli Haszymidzi z których wywodził się właśnie Mahomet. Legenda mówi, że jego prapradziadek będąc w Syrii podawał Tahrid cesarzowi Bizantyjskiemu, dzięki czemu wyjednał przywileje handlowe dla Kurajszytów. Arabowie rozpopularyzowali danie podbijając Bliski Wschód, a później Północną Afrykę – dziś jadane jest w od Syrii i Libanu, aż po Tunezję i Algierię. Kluczowy element tego dania to dodatek pieczywa, czy też placków, które pierwotnie stanowiły bazę potrawy.

Składniki:

– 1 kg jagnięciny, pokrojonej na kawałki ew. kurczak, pokrojony na 4 części
– 4 placki typu pita
– 100 gr ciecierzycy namoczonej przez noc
– 2 – 3 małe marchewki, pokrojone na kawłałki
– 2 – 3 ziemniaki, pokrojone na kawałki
– 2 jajka
– 1,5 łyżeczki baharatu
– sok z jednej cytryny
– 2 łyżki masła
– 2 – 3 gałązki pietruszki
– łodyga selera naciowego
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Mięso wraz ciecierzycą, pietruszką, selerem naciowym i masłem umieścić w garnku.
    • Całość zalać litrem wody doprawić solą oraz pieprzem i na małym ogniu gotować około godziny.
    • Po pół godzinie gotowania dodać marchewki, a po kolejnych 10 minutach ziemniaki.
    • Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć, ostudzić – jeśli używa się kurczaka zdjąć go z kości i podzielić na kawałki – oraz obtoczyć je baharacie.
    • Z wywaru usunąć pietruszkę i seler. Nadal gotować go na małym ogniu.
    • Jajka rozbełtać z łyżeczką soku z cytryny i dodać do zupy, mieszając aby białko się nie ścięło. Wywar nadal podgrzewać na bardzo małym ogniu.
    • Na połowie oliwy zrumienić mięso obsmażając je kilka minut. Dodać sok z cytryny.
    • Podgrzać pity, przełamać je na pół włożyć do miski, na to kawałki mięsa i całość zalać wywarem z warzywami.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.