Titlou (Makaron z jagnięciną)


Titlou to drobny północnoafrykański makaron wielkości ziaren ryżu. Używany jest m.in. w Tunezji i przypomina podobne, tutejsze makarony takie jak Hlalem czy Chorba. Tradycyjnie robi się go w domu, a jego koncepcja podobna jest nieco do kuskusu. Również w tym przypadku jest to efekt ręcznego sklejania ziarenek semoliny, tyle że w większe kulki (poza tym do Titlou dodaje się drożdże). Podobny do kuskusu jest także sposób jego przygotowania przed podaniem – makaronu  zalewa gorącym płynem aby napęczniał.
Titlou to jednocześnie nazwa dania przygotowanego na bazie tego makaronu. Jest to generalnie mięso, zwykle jagnięcina, w sosie którym właśnie zalewa się Titlou. Jest to posiłek przywieziony do Tunezji przez Arabów migrujących z półwyspu Iberyjskiego. Dziś mało kto robi kluseczki w domu ze względu na czasochłonność całego zajęcia.
Sam makaron należy przygotować dzień przed samym posiłkiem, bo jego ziarnka musza zdążyć wyschnąć.

Składniki:

Makaron:
– pół kg semoliny
– pół litra wody
– łyżeczka suszonych drożdży
– szczypta soli
Sos:
– pół kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
– puszka siekanych pomidorów
– 2 cebule, drobno posiekane
– 3 ząbki czosnku drobno posiekane
– 100 gr cieciorki, moczonej w wodzi przez noc
– 2 marchwie pokrojone na długie kawałki i rozcięte na ćwierć
– suszona chili moczona w gorącej wodzie przez 5 minut
– łyżka harissy
– łyżeczka mielonej papryki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Przygotować makaron: semolinę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać wody i wyrobić na ciasto. Odstawić na pół godziny.
    • Szczypiąc ciasto wyrabiać w palcach malutkie kulki i spłaszczać je aby miały kształt ziarna ryżu.
    • Kluseczki rozłożyć na tacy lub blacie i zostawić na kilkanaście godzin aż całkiem się wysuszą (co jakiś czas można je poruszać aby się równomiernie suszyły).
    • Przygotować sos: w kuskusierze ew. dużym garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek.
    • Dodać mięso, obsmażyć ze wszystkich stron. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
    • Wlać pół litra wody i puszkę pomidorów. Dodać ciecierzycę, marchew, chili i harissę. Całość dusić około trzech kwadransów (ew. uzupełniać ubytki wody).
    • W tym czasie makaron umieścić w sicie ustawić je na kuskusierze i gotować na parze tyle co sam sos (Titlou można też gotować na parze oddzielnie nad zwykłą wodą).
    • Ugotowany makaron zalać sosem, odstawić na parę minut aby wchłonąć płyn i podawać z mięsem, marchwią oraz ciecierzycą.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.