Toad in the Hole (Kiełbaski wieprzowe w cieście)



Skąd wzięła się nazwa dania na kiełbaski pieczone w cieście Yorkshire Pudding bardzo wiadomo. Najczęściej wskazuje się na podobieństwo do ropuchy (toad) wystawiającej swoją głowę z kryjówki. Pierwotnie Toad in the Hole było robione nie na bazie kiełbasy, ale resztek mięsa które pod koniec dnia można było w przecenie kupić u rzeźnika. Stąd też można się domyśleć, że danie wymyślono jako formę utylizacji resztek jedzeniowych i serwowano go raczej na kolację.
Toad in the Hole zazwyczaj podaje się z sosem Gravy.

Składniki:

– 2 jajka
– szklanka mąki
– szklanka mleka
– 6 grubych kiełbasek serdelkowych
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Na patelni roztopić smalec i zrumienić na nim kiełbaski.
    • Roztrzepać jajka i dodając mąkę, a później mleko wyrobić dość rzadkie ciasto. Posolić i popieprzyć. Ciasto odstawić na pół godziny.
    • Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
    • Blachę wysmarować smalcem. Wylać na nią ciasto i ułożyć kiełbaski. Piec około pół godziny
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.