Tom Kha Gai (Zupa galangalowa z kurczakiem)


Tom Kha to bliska kuzynka słynnej zupy Tom Yum i podobnie jak ona jest tradycyjną potrawą zarówno kuchni tajskiej jak i laotańskiej. Jej nazwę można tłumaczyć dosłownie jako gotowany galangal. To jednak nie zawartość tego korzenia różni ją od Tom Yum, do której również używa się galangalu (chociaż o wiele mniej). Tom Kha jest zupą tradycyjnie bazującą na mleku kokosowym, podczas gdy Tom Yum gotuje się na wodzie lub bulionie (ostatnio zaczęto dodawać także mleko). Wersja tajska różni się w szczegółach od laotańskie – w pierwszej z nich używa się kolendry, a w Laosie koperku (niekiedy suszonego), który sami Tajowie określają mianem laotańskiej kolendry (zwanego Phak Chi Lao).
Tom Kha bazuje na różnego rodzaju mięsie. Najpopularniejsza jest zupa z kurczakiem Tom Kha Gai (przepis poniżej), ale funkcjonują także Tom Kha Pla Duk (rybna z mięsem suma), Tom Kha Ta Le (z owocami morza), Tom Kha Het (z grzybami) oraz Tom Kha Taohu (z tofu).

Składniki:

– 400 gr piersi kurczaka posiekanej w małą kostkę
– 750 ml mleka kokosowego
– 750 ml bulionu z kurczaka
– 150 gr dowolnych grzybów, posiekanych na plastry
– 3 szalotki posiekane
– łyżeczka cukru
– sok z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego
– garść liści tajskiej bazylii
Pasta:
– 5 cm galangalu posiekanego
– 2 papryczki chili drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
– 5 liście limonki kaffir
– skórka z limonki (najlepiej kaffir)
– garść liści kolendry lub kopru (w zależności od wersji: tajskiej lub laotańskiej)

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki pasty tradycyjnie ubić w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
    • Zagotować bulion.
    • Pastę dodać do zupy i gotować 5 minut.
    • Do zupy dodać mięso z kurczaka, grzyby, szalotkę oraz cukier. Gotować około 5 minut
    • Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki.
    • Zupę zdjąć z ognia, wrzucić liście bazylii, zamieszać i po paru minutach podawać.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. W tym przypadku z dodatków nadających smak zupie nie robi się pasty, ale gotuje posiekane.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.