Tom Yum (Zupa ostro-kwaśna)


Na zachodzie nie ma chyba bardziej znanej tajskiej zupy niż ostro-kwaśna Tom Yum. To wyjątkowo prosta potrawa, a jej smak tworzą z jednej strony ostra chili, a z drugiej kwaśna limonka kaffir oraz trawa cytrynowa, wszystko wzmocnione ostro-kwaśnym galangalem. Samą nazwę należy tłumaczyć jako gotowana sałatka, wykorzystuje się w niej bowiem te same składniki co w klasycznych tajskich sałatkach.
Tom Yum bardzo popularna jest też w Laosie, gdzie serwowano ją na królewskim dworze, a obecnie robi karierę w całej Azji Południowo-wschodniej. Wersja laotańska od tajskiej różni się przede wszystkim tym że do zupy dodaje się ryż. Inny sporny składnik to mleko kokosowe. Do Tom Yum tradycyjnie się go nie dodaje, jest za to składnikiem podobnej do nie zupy Tom Kha. Niemniej wraz z popularyzacją przepis ten zaczął się istotnie modernizować, więc obecnie również w jej przypadku dodaje się mleka – taka zupa nazywa się często Tom Yum Nam Khon.
Tom Yum gotuje się z różnymi wkładkami mięsnymi. W zależności od tego którą się używa można otrzymać najpopularniejszą na zachodzie Tom Yum Gung czyli zupę z krewetkami (przepis poniżej), Tom Yum Gai (z kurczakiem), Tom Yum Pla lub Tom Yum Hua Pla (zupa z rybim mięsem lub rybimi głowami), Tom Yum Mu Pa (z wieprzowiną).

Składniki:

– 300 gr krewetek (najlepiej surowych)
– 2 litry wody lub bulionu (da wyraźniejszy smak)
– 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekane (biała część)
– 4 liście limonki kaffir
– 4 – 6 papryczek chili, drobno posiekanych
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 cm galangalu drobno posiekanego
– łyżeczka brązowego cukru
– łyżka soku z cytryny
– garść siekanych liści kolendry
– 200 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

    • Zagotować bulion.
    • Przygotować pastę: trawę cytrynową, liście kaffiru, chili, czosnek, galangal, sos rybny i cukier tradycyjnie ubić w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
    • Pastę dodać do zupy i gotować 5 minut.
    • Do zupy dodać krewetki. Jeśli są surowe gotować około 5 minut, a jeśli ugotowane tylko je podgrzać.
    • Na koniec dodać sok z cytryny i ewentualnie mleko kokosowe. Zagotować, podsypać kolendrą i po chili podawać.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.