Tortellini Romagnoli (Tortellini nadziewane mięsem indyka)


Tortellini to koncept kulinarny rodem z Emilli i to właśnie stąd pochodzi większość ze 110 przepisów na ich przygotowanie. Nie mniej moda na te zawijane pierożki dotarła także do Romagnii, gdzie często nazywa się je również Cappeletti. Tutaj najbardziej powszechnym sposobem jest faszerowanie ich mieszanką indyczego mięsa oraz serów.

Składniki:

– ciasto na Tortellini z 400 gr mąki
– 350 gr zmielonej piersi indyka
– 50 gr Ricotty
– 50 gr tartego sera typu Bel Paese
– 25 gr tartego Parmezanu
– 2 jaja
– skórka starta z pół cytryny
– szczypta gałki muszkatułowej

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni roztopić masło i smażyć na nim indyka około kwadransa.
    • Mięso zdjąć z patelni i wymieszać z pozostałymi składnikami farszu. Dodać soli i pieprzu do smaku.
    • Z ciasta i farszu uformować Tortellini
    • Pierożki gotować kilka minut w osolonej wodzie lub bulionie.
    • Podając polać roztopionym masłem oraz oprószyć parmezanem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.