Toskańskie Pinzimonio czy też jak to nazywają w Rzymie i całym Lacjum Cazzimperio to rodzaj “talerza świeżych warzyw”. Jest to niezwykle popularne danie zarówno w domach jak i restauracjach. Paski młodych warzyw nie są tu jednak łączone w rodzaj sałatki, ale ułożone obok siebie, tak aby każdy mógł po nie sięgać i po namoczeniu w oliwie, zagryzać. W tym względzie bardzo przypomina to piemoncką Bagna Caoda.
Składniki:
– Pokrojone w paski: seler naciowy, marchew, fenkuł, dymka, papryka, endywia i pokrojone na ćwiartki rzodkiewki
– Sos: oliwa extra virgine, sól i pieprz
Przygotowanie:
Warzywa ułożyć w misce lub na półmisku, a oliwę rozlać do małych miseczek (tak aby każdy miał do niej swobodny dostęp), posolić i popieprzyć. Dodać do tego świerzy chleb, najlepiej w typie toskańskiego Pana.