Touffaye (Ziemniaki z boczkiem i kiełbasą)

Lotaryngia to kraina przez wieki wyrywana sobie wzajemnie przez Francuzów i Niemców. Nieoczywiste jest, iż skrawek Lotaryngi należy do Belgii. Obejmuje  dwie krainy wciśnięte w południowo-wschodnik narożnik kraju, pomiędzy Francją, a Luksemburgiem : Pays d’Arlon oraz Gaume ze stolicą w Virton. To właśnie z tego rejonu wywodzi się Touffaye. Potrawa dość prosta, jednogarkowa stanowiąca połączenie ziemniaków z cebulą i boczkiem. Zazwyczaj gotuje się ją z wieprzowiną, np. szynką lub kiełbasą. W niektórych wariantach dodaje się też korzeń cykorii – ten sam z którego robi się “kawę z cukorii”
Jest to typowe danie wiejskie nawiązujące nieco do serwowanego po drugiej stronie francuskiej granicy, znacznie bogatszego Garnka Lotaryńskiego.

Składniki:

– 1,5 kg ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
– 1,5 kg cebuli posiekanej w półtalarki
– 300 gr boczku pokorjonego w słupki
– 6 surowych kiełbas
liść laurowy
– łyżeczka suszonego tymianku
– 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu podsmażyć boczek, aż zacznie się wytapiać tłuszcz.
    • Dodać cebulę i zrumienić ją razem z boczkiem.
    • Całość oprószyć mąką, tak aby wytopiony z boczku tłuszcz utworzył rodzaj zasmażki.
    • Dodać ziemniaki, kiełbasy oraz zioła. Całość zalać 1,5 litra (jeśli ktoś lubi eksperymenty może dodać filiżankę kawy, oddającą smak korzenia cykorii).
    • Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.