Turcja, która usadowił się pomiędzy wschodem i zachodem jest rodzajem łącznika kulinarnego między tymi dwoma światami. Z jednej strony ma ogromnie wiele wspólnego z kuchnią Grecji i innych krajów bałkańskich, ale jednocześnie kuchni wybrzeża lewantyńskiego – dotyczy to m.in. całej długiej listy tzw. meze. Poza tym kumuluje wszystko co w kuchni śródziemnomorskiej kluczowe, czyli świeże warzywa takie jak pomidory, bakłażany czy cukinię, zioła (np. pietruszka) oraz sery. Orientalnych smaków nadają jej przede wszystkim przyprawy takie jak kmin czy cynamon (tzw. pieprz turecki to w rzeczywistości chili), a wspólne z kuchnią arabską poza samymi potrawami jest m.in. użycie kasz takich jak bulgur czy kuskus. Poza tym niebywale ważną rolę odgrywa tu jogurt, którego sama nazwa wywodzi się z języka tureckiego.
Meze i Przystawki
- Arnavut Ciğeri (Wątróbka po albańsku)
- Boraşı (Sałatka z pomidorów i papryki)
- Börek / Burek (Paszteciki z mięsem)
- Cacik (Sos jogurtowy)
- Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
- Çoban Salatası (Sałatka pasterska)
- Deniz Börülcesi Salatası (Sałatka z solirodu)
- Dolma (Ryż z dodatkami w liściach winogron)
- Edirne Ciğeri (Wątróbka smażona)
- Hadari (Sos Jogurtowy)
- Hardal Oto Salatasi (Sałatka z kapusty sarepskiej)
- Gözleme (Placek z nadzieniem)
- İzmir Köfte (Pulpety w sosie pomidorowym)
- Kadin Budu Kofte (Kotleciki z mielonej jagnięciny)
- Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
- Kisir (Sałatka z bulgurem)
- Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)
- Kizartma (Smażone warzywa)
- Kokoreç / Kokoretsi (Grillowane podroby)
- Köfte (Pulpety)
- Lahmacun (Placek z mięsem)
- Manti (Tureckie pierożki z mięsem)
- Menemen (Smażone jajka z warzywami)
- Pastirmali Rulo Börek (Börek zawijany z Pastirmą)
- Patlıcan Salatası (Sałatka z bakłażana)
- Piruhi (Tureckie pierożki z serem)
- Sarma (Gołąbki z jagnięciną)
- Şiş (Shish) Kebab
- Şiş Tavuk (Szaszłyki z kurczaka)
- Tarama (Pasta z ikry dorsza)
- Yaprak
Zupy
- Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
- Balik Çorbası (Zupa rybna)
- Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
- Ezo Gelin Çorbası (Zupa z soczewicą)
- İşkembe Çorbası (Tureckie flaczki z sosem Terbiye)
- Lahana Corbasi (Kapuśniak)
- Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
- Tavuklu Domatesli Sehriye Corbasi (Zupa pomidorowa z kluseczkami)
- Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
- Yayla Corbasi (Zupa jogurtowa)
- Yüksük Çorbası (Zupa z pierożkami)
Pilav
- Dible / Fasulye Pilavi (Ryż z zieloną fasolką)
- Kuzulu Pilav (Pilaw z jagnięciną)
Dania warzywne
- Kizartma Dolmasi (Papryki nadziewane smażonymi warzywami)
- Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
- Türlü (Turecki gulasz)
Ryby i Owoce Morza
- Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
- Kaygana (Omlet z anchovis)
- Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)
Mięso i Drób
- Borani (Duszona fasola z jagnięciną)
- Çoban Kavurma (Turecki gulasz)
- Etli Türlü (Turecki gulasz)
- Haşlama (Mięso gotowane)
- Hunkar Begendi (Mięso z bakłażanem)
- Karnıyarık (Bakłażan nadziewany)
- Kekikli et Kavurma (Jagnięcina z tymiankiem)
- Külbastı (Stek jagnięcy)
- Kuzu Tandir (Jagnięcina pieczona)
- Moussaka
- Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)
- Piliç Dolma (Kurczak faszerowany)
- Piliç Tandir (Kurczak pieczony)
- Saç Kavurma (Kurczak duszony z bakłażanem)
- Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
- Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)
- Sips (Kurczka w mleku)
- Tavuk Dolma (Kurczak faszerowany)
- Tavuk Tava (Kurczak smażony)
Porady
Smaki
Smaki, przyprawy etc.
- Acuka (pasta paprykowa)
- Aspir (Szafran Łąkowy)
- Güvec (gliniany garnek)
- Kavurma (turecki gulasz)
- Kekik (zioła)
- Kuyruk Yağı (łój barani)
- Mangal (turecki grill)
- Saç (patelnia)
- Sürk (mieszanka przyprawowa)
- Tava (patelnia)
- Tunceli Sarımsağı (Czosnek Tuncelijski)
Warzywa i owoce
Produkty zbożowe
- Açma (pieczywo)
- Bazlama (pieczywo)
- Erişte (makaron)
- Filo (ciasto)
- Gevrek (pieczywo)
- Lavaş / Lawasz (placek)
- Pita / Pide (placek)
- Poğaça
- Pastina / Şehriye (makron)
- Simit (pieczywo)
- Trahana (zacierki)
- Yufka (placek)
Sery i nabiał
- Abaza Peynir
- Beyaz Peynir
- Çanak Peynir
- Carra Peynir
- Çayır / Chayir Peynir
- Çeçil Peynir
- Çerkez Peynir
- Civil Peynir
- Çökelek
- Çömlek Peynir
- Dünyası Peynir
- Ekşimik
- Hellim Peynir
- İmansız Peyniri
- Kajmak
- Kaşar Peynir
- Keçi Peyniri
- Kelle Peynir
- Kesme Peyniri
- Keş Peyniri
- Külek Peynir
- Küp Peynir
- Kurtlu
- Kurut / Keş
- Lavaş Peyniri
- Lor
- Maraş Peynir
- Mihaliç Peynir
- Minzi
- Örme / Örgü Peynir
- Otlu Peynir
- Parmak Peynir
- Şakak / Şafak Peynir
- Sepet Peyniri
- Sıkma Peynir
- Sünme Peyniri
- Sürk / Sülk
- Tel / Telli Peynir
- Testi Peynir
- Tulum Peynir / Touloumisio
- Yoğurt (jogurt)
- Yörük Peynir
Wędliny
Mięso, ryby i owoce morza
- Kelle (barania głowa)
- Hamsi (Sardele)
- Palamut / Torik (Bonito)
- Levret (Labraks)
- Lüfer (Lufar)
- Mezgit (ryba)