Trachanosoupa (Zupa pomidorowa z kaszką)

Trachanosoupa (gr. Τραχανόσουπα) to prosta grecka zupa pomidorowa, jadana zwykle w zimę. W odróżnieniu od innej greckiej pomidorówki Ntomatosoupa jest to zupa znacznie bardziej treściwa. Zagęszcza się ją bowiem kaszką Trachana od której wzięła swoją nazwę i to właśnie ona jest bazą całej potrawy (podobnie jak w przypadku polskiej zacierkowej). Pomidory to po prostu dodatek smakowy. Trachanosoupa zazwyczaj jest wzbogacana też innymi składnikami. W tym przypadku są to obsmażone kawałki koziego sera – wszystko po to, aby zaopatrzyć się w potrzebną zimą energię (może być właściwie każdy inny grecki ser, którego ostatecznie nie trzeba nawet obsmażać).
We współczesnej kuchni gama dodatków jest zresztą znacznie szersza – mogą być nią np. owoce morza (tak jak małże na poniższym filmie).
W ten sposób wzbogacana, Trachanosoupa staje się właściwie daniem głównym.

Składniki:

– 250 gr pomidorów obranych ze skórki (mogą być z puszki)
– litr lekkiego bulionu
– 150 gr Trachana
– 4 jajka
– 4 plastry koziego sera (ew. innego ostrego w smaku sera)
– 100 gr mąki
– 50 ml oliwy
– 100 ml oleju roślinnego

Przygotowanie:

    • Pomidory zmiksować na puree, dodać bulion, oliwę. Umieścić wszystko w garnku i gotować około kwadransa.
    • Doprawić solą i pieprzem.
    • Dodać Trachana i gotować jeszcze 5 minut.
    • Do zupy wbić jajka i ciągle mieszając gotować 3 minuty.
    • Plastry sera opłukać, aby pozbyć się nadmiaru soli, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto w oleju roślinnym – można ten element pominąć i używać nieobsmażonych plasterków sera (będzie zdrowiej).
    • Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzch ser i zapiekać 2 minuty w bardzo gorącym piekarniku.

 
(Poniżej Trachanasoupa z dodatkiem małży – przepis w greckiej wersji językowej, zaczyna się w 13 min. filmu)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.