Triglie alla Livornese (Barwena z Livorno)


Barwena, niezbyt duża i dość oścista morska ryba jest wręczy symbolem największego toskańskiego portu Livorno. Stąd też ogromna różnorodności tutejszych przepisów na przyrządzenie tej ryby. Najbardziej klasyczne jest Triglie alla Livornese: barwena smażona i polana sosem pomidorowym.

Składniki:

– 4 wypatroszone i umyte Barweny
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– łodyga selera naciowego drobno posiekana
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
mąka
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Ryby doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
    • Na połowie oliwy obsmażyć ryby – z każdej strony po 5 min. Przełożyć do nagrzanego piekarnika.
    • Na reszcie oliwy zeszklić czosnek oraz seler.
    • Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. kwadransa.
    • Na koniec ryby podlać sosem pomidorowym.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.