Tulum Peynir / Touloumisio


Tulum Peynir to półtwardy kozi ser popularny w Turcji. Tradycyjnie, posolona masa serowa po 24 godzinach odsączania do koziego żołądka – w Tureckim tulum znaczy pojemnik ze skóry (tak samo nazywa się zresztą instrument muzyczny, odpowiednik polskich dud – w staropolskim dudy oznaczały zresztą także wnętrzności zwierzęce, a sam instrument szyto zwykle z koźlej lub baraniej skóry). Tak spreparowany ser trafia do jaskini (teraz także do piwnicy) o wilgotności 75 – 80 proc. Spędza tam 2 do 3 miesięcy, a czasem nawet pół roku. Tak przynajmniej wygląda tradycyjny wyrób tego sera, kultywowany przede wszystkim we wschodniej Anatolii, w prowincjach Bingöl, Erzincan, Elazig, Tunceli i Erzurum.
Obecnie Tulum Peynir wytwarzany jest także z mleka owczego.
Grecką wersją Tulum jest ser Touloumisio.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.