Midi i Owernia

Midi to wyjątkowo nieprecyzyjna nazwa oznaczająca po prostu południe Francji. Administracyjnie jest to cały region Midi-Pyrénées sięgający granicy z Hiszpanią, który jeśli chodzi o teren bazuje na siąsiednich, historycznych krainach, takich jak Gaskonia oraz Langwedocja. W praktyce wszystko to zostało zbudowane wokół jednego miasta, Tuluzy. Leżąca nad Garonną dawna stolica Langwedocji w gastronomii znana jest z dwóch powodów: doskonałego Cassoulet, a także cenionego w całej Francji różowego czosnku z Lautrec. Im dalej na północ Midi tym więcej historycznych krain takich jak Rouergue (obecny departament Aveyron), znana przede wszystkim dzięki Roquefort, a także Quercy (departament Lot) gdzie w kuchni dominuje gęsina i kaczki (chociaż to akurat większa specjalność położonego bardziej na południe gaskońskiego Gers – patrz Confit) oraz dania z owiec takie jak Gigot d’agneau fermier du Quercy. Od północy z Midi sąsiaduje z Owernią, historyczną krainą w świecie rozpoznawalną głównie dzięki niebieskim serom pleśniowym Bleu d’Auvergne. Nie mniejszy tutejszy specjał to jednak zielona Soczewica z Puy.

Przepisy


Przystawki

  • Aligot (Ser topiony z pure ziemniaczanym)
  • Millas (Francuska polenta)
  • Truffade (Ziemniaki zapiekane z serem)

Zupy

Mięso i Drób

 

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Mięso

Alkohol