Tuńczyk Niebieskopłetwy


Tuńczyki Niebieskopłetwe to największe i najbardziej cenione morskie ryby odławiane na świecie (znacznie popularniejsze od pokrewnym im Tuńczykom Żółtopłetwym). Jest to prz ytym grupa kilku gatunków. Największy to dorastający do 450 kg (rekord sięgnął 684 kg) Atlantycki Tuńczyk Błękitwopłetwy (łac. Thunnus thynnus). To najbardziej pożądana ryba na świecie przez co w ciągu 40 lat zostało przetrzebionych aż ¾ jej zasobów. Jej największymi konsumentami są Japończycy, którzy w ogromny stopniu odławiają także własne Pacyficzne Tuńczyki Błękitnopłetwe (łac. Thunnus orientalis) – łącznie trafia do nich aż 80 proc. połowów obu gatunków. Są one o jedną trzecią mniejsze od ryb atlantyckich i popyt na nie jest też mniejszy – nie zostały jeszcze uznane za gatunek zagrożony. Pod tym względem w najgorszej sytuacji znalazł się Południowy Tuńczyk Błękitnopłetwy (łac. Thunnus maccoyii), którego populacja w ciągu półwiecza została przetrzebiona o 92 proc. Ryba występująca w południowych oceanach – między 30 a 60 st. szerokości południowej – dziś jest przede wszystkich hodowana: farmy organizują przede wszystkim Australijczycy.
Do gatunków Niebieskopłetwych zaliczany jest też nieco mniejszy Tuńczyk Wielkooki (łac. Thunnus obesus) zwany Opastunemdochodzi do 210 kg i występuje we wszystkich ciepłych akwenach, od Hawajów do Morza Śródziemnego – oraz znacznie mniejszy Tuńczyk Biały (łac. Thunnus alalunga) zwany też Tuńczykiem Długopłetwym lub Albakor (określenie to ma jednak szersze zastosowanie – odnosi się też do Tuńczyka Żółtopłetwego). Jego waga dochodzi tylko do 60 kg, niemniej jasne jak na Tuńczyka mięso (stąd nazwa) jest dość chude i wyjątkowo bogate w proteiny. Jest to tzw. gatunek kosmopolityczny, występuje więc we wszystkich oceanach i wszędzie jest odławiany: we Francji np. w połowach Białego Tuńczyka specjalizuje się bretoński port Lorient.
Ze względu na kolor mięsa Tuńczyka Błękitnopłetwego niekiedy nazywa się też Tuńczykiem Czerwony.

Przepisy z Tuńczykiem


Francja

Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)
Thon a la Saint-Jean-de-Luz (Tuńczyk zapiekany z Piperadą)
Thon Sauce Verte (Tuńczyk w zielonym sosie)

Włochy

Vitello Tonnato (Cielęcina w sosie z tuńczyka)

Turcja

Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.