Tung Molukański / Kemiri / Lumbang

Tung Molukański (łac. Aleurites moluccanus) to rodzaj drzewa, a także rosnących na nim owoców, wywodzącego się prawdopodobnie z Moluków, tzw. Wysp Korzennych wchodzą archipelagu Malajskiego. Średniej wielkości owoce – ok. 5 cm średnicy – zawierają orzechy (zwane Banku) używane m.in. w kuchni Malezji (tutaj znane jest jako Buah Keras), Indonezji (Kemiri) oraz Filipin (Lumbang). Nie jada się ich raczej na surowo ze względu na toksyczność tłuszczu. Na Jawie przygotowuje się z nich gęsty sos podawany jako dodatek do warzyw oraz ryżu, a w całej Indonezji znana jest ostra pasta Sambal Kemiri. Orzechy używa się do tutejszej pasty przeprawowej Basa Genep i dodaje do gotowanego makaronu Mie Rebus. W Malezji doprawia się nimi popularną zupę Laksa.
Z orzechów tunga zwanych tłoczy się także olej. Dawniej używało się go m.in. jako paliwo do lamp olejowych – stąd angielska nazwa Candlenut.
Tung Molukański poza miejscem pochodzenia jest trudno osiągalny, dlatego często zastępuje się go owocami Makadamii która ma podobną konsystencję ale jest nieco mniej goryczkowata.
Kemiri należy przechowywać w lodówce, inaczej mogą zjełczeć.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.