Umbria

Veneto

Umbria wciśnięta między Lacjum, Toskanię i Marche słynie swoimi dwoma miastami. Pierwsze to Asyż, miejsce narodzin świętego Franciszka, które przyciąga rzesze pielgrzymów i zwykłych turystów. Z punktu widzenia kulinariów większe znaczenie ma jednak Norcia. Miasteczko uchodzące wręcz za stolicę włoskiego masarstwa – nie bez przyczyny sklepy wędliniarskie noszą nazwę Norcineria – słynie m.in. ze swojej Prosciutto di Norcia oraz Coppa di Norcia. Drugim „skarbem” regionu są tutejsze czarne Trufle, cenione nie tylko we Włoszech. Umbryjczycy zwykle jadają je w najprostszych potrawach takich jak  Frittata al Tartufi.

Przepisy


Antipasti (Przystawki)

Primi Piatti (Pierwsze Dania)


Smaki


Dodatki

  • Trufle

Produkty zbożowe i oleje

Wędliny