Umbria wciśnięta między Lacjum, Toskanię i Marche słynie swoimi dwoma miastami. Pierwsze to Asyż, miejsce narodzin świętego Franciszka, które przyciąga rzesze pielgrzymów i zwykłych turystów. Z punktu widzenia kulinariów większe znaczenie ma jednak Norcia. Miasteczko uchodzące wręcz za stolicę włoskiego masarstwa – nie bez przyczyny sklepy wędliniarskie noszą nazwę Norcineria – słynie m.in. ze swojej Prosciutto di Norcia oraz Coppa di Norcia. Drugim „skarbem” regionu są tutejsze czarne Trufle, cenione nie tylko we Włoszech. Umbryjczycy zwykle jadają je w najprostszych potrawach takich jak Frittata al Tartufi.
Przepisy
Antipasti (Przystawki)
- Frittata al Tartufi (Firttata z truflami)
Primi Piatti (Pierwsze Dania)
- Imbrecciata (Potrawka z roślin strączkowych i zbóż)
- Lenticchia di Castelluccio con Salsicce (Soczewica z kiełbasą)
- Piccioni allo Spiedo (Pieczone gołębie)