Uova alla Piemontese con Tartufo Bianco (Jaja z białą truflą)


Piemont, w przede wszystkim Alba to stolica włoskich Trufli. Najwyżej ceni się tu ich biała odmianę. Aby w pełni nasycić się smakiem grzybów Piemontczycy lubią podawać je w sposób najprostszy, z łagodnymi w smaku jajkami. Czy to gotowanymi w koszulkach (Uova Affogate ai Tartufi) czy też sadzone.

Składniki:

– 4 jaja
– 30 gr drobno posiekanych trufli
– 100 gr masła
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– drobno posiekany ząbek czosnku
– pół szklanki wytrawnej Marsali

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić 2/3 masła. Kilka minut podsmażyć na nim trufle, pietruszkę i czosnek.
    • Na pozostałym maśle usmażyć jajka sadzone. Doprawić solą i pieprzem.
    • Jajka wyłożyć na talerze i polać sosem z truflami.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.