Vepřo-Knedlo-Zelo (Wieprzowina z kapustą i knedlami)


Vepřo-Knedlo-zZelo a właściwie Vepřová pečeně s knedlíky a se zelím to chyba najpopularniejsze czeskie danie. Ta wieprzowa pieczeń z kapustą i knedlami ma jednak dwa warianty. Pierwszy Czeski przewiduje użycie kapusty kiszonej, podczas gdy Morawianie preferują świeżą kapustę. W pierwszej wersji Vepřo-Knedlo-Zelo jest bardziej kwaśne, a w drugiej bardziej słodkie.

Składniki:

– 1 kg wieprzowiny (najlepiej schab lub karkówka)
– 1 średnia główka kapusty poszatkowana drobno lub 1,5 kg kapusty kiszonej
– 1 cebula posiekana w półtalarki
– 0,5 l bulionu
– 2 łyżeczki kminku
– 4 łyżki mąki
– 4 łyżki smalcu lub oleju
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka cukru (ewentualnie)

Przygotowanie:

    • Mięso oprószyć solą i pieprzem, natrzeć połową kminku i odstawić na 2 godziny do lodówki
    • W dużym rondlu na połowie oleju zrumienić cebulę. Dodać kapustę, resztę kminku, sól, pieprz, pół szklanki wody i jeśli używamy świeżą kapustę także cukier. Gotować około godziny.
    • Kiedy kapusta będzie już miękka zaciągnąć ją jasną zasmażką zrobioną z masła i połowy mąki. Odstawić na czas przygotowywania mięsa.
    • Piekarnik nagrzać do 180 C. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do brytwanny, podlać połową bulionu i piec około 1,5 godziny. Resztą bulionu podlewać mięso raz na kwadrans.
    • Po upieczeniu mięso wyjąć i wstawić do ciepłego miejsca, np. wyłączonego już piekarnika. W tym czasie podgrzać kapustę, a sos pozostały z pieczenia zagęścić resztą mąki i zredukować o połowę.
    • Tuż przed podaniem mięso pokroić. Na talerzu sosem podlewamy zarówno mięso jak i knedle nieodzowne w tej potrawie.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – przepis w oryginalnej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych