Vermouth


Vermouth swoją nazwę najprawdopodobniej wywodzi od niemieckiego słowa werimouta oznaczające rodzaj gorzkiego ziołowego napitku. We Włoszech ziołowe wino zrobiło furorę dopiero kiedy je dosłodzono. W 1786 roku dokonał tego Antonio Benedetto Carpano, właściciel turyńskiego baru. Także on jako pierwszy zaczął jego produkcję. Wkrótce potem dołączył Cinzano. Martini & Rosso, którego nazwa symbolizuje dziś włoski wermut, dołączył do konkurencji dopiero 80 lat później w 1863 roku. Pozostali znani producenci to Gancia i Cora.
Skład wermutu jest bardzo skomplikowany. Miejscowe wino wzbogaca się długą listą smaków i aromatów:
Zioła: ożanka (camedrio), drapacz lekarski (cardo santo), centuria pospolita (centaurea minore), hyzop, majeranek, melissa, dyptam (dittamo), tymianek oraz szałwia
Kwiaty: rumianek, chmiel,szafran, goździki
Przyprawy: anyżek, koper włoski, kolendra, kardamon, skórka pomarańczowa, gałka muszkatułowa , orzech tonka, wanilia
Przyprawy korzenne: Arcydzięgiel, tatarak, oman wielki, galanganat, goryczka (gencjana) , gorysz miarz (imperatoria), irys, imbir, kurkuma
Kora: cynamonu, chininy, gorzkli właściwej oraz granatu.
Sok z Aloeso

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.