Bok Choy / Pak Choy


Bok Choy czy też Pak Choy to odmiana Kapusty Chińskiej. Nazwę tłumaczy się jako białe warzywo ze względu na szerokie białe łodygi. Liście przy tym są za to płaskie i ciemno zielone. Ma ona nieco goryczkowaty smak.
W Chinach znana jest też jako Shanghai Bok Choy zwanym też małym Bok Choy. Jest to po prostu mniej dojrzała i wyrośnięta forma kapusty, co wiąże się z chłodniejszym klimatem panującym w Szanghaju.
Zobacz też: Choy Sum

Bok Choy dobrze sprawdza się w tajskich i malajskich daniach smażonych, szczególnie tych z makaronem:
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
Maggi Goreng (Smażony makaron)
Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)

Liśćmi chińskiej kapusty nadziewa się też malajskie placki Popiah oraz dodaje do indonezyjskiej zupy Sayur Lodeh.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych