Szpinak


Szpinak (łac. Spinacia) to wywodząca się z Persji roślina liściasta. To co znamy z zastosowań kuchennych to jego podstawowy gatunek, Szpinak Warzywny (Spinacia oleracea L.). Ze Środkowego Wschodu najpierw trafił do Chin (gdzie dziś znajduje się 80 – 90 proc. upraw), a później – w IX – X wieku – także do Europy. Przywieźli go Arabscy kupcy i rozpopularyzowali w krajach Śródziemnomorskich. Szczególnie ceniony był przez Włochów, którzy modę na szpinak eksportowali do innych krajów – Katarzyna de Medici np. rozpowszechniła go na dworze francuskim.
Pod nazwą szpinak znanych jest wiele roślin liściastych, które jednak botanicznie nie mają wiele wspólnego ze Szpinakiem Warzywnym.


[yellow_box]Rośliny ze Szpinakiem w nazwie:
Szpinak Musztardowy | Szpinak Francuski (ew. Górski) | Szpinak Morski | Dziki Szpinak | Szpinak Egipski | Szpinak Malabarski | Szpinak Wodny | Szpinak Chiński
[/yellow_box] Przepisy ze szpinakiem


Tunezja

Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
Tajine el Bey (Tajine ze szpinakiem i jagnięciną)

Bliski Wschód

Fatayer (Pierożki bliskowschodnie)

Turcja

Börek (Paszteciki ze szpinakiem)
Kaygana (Omlet z anchovis)
Kıymalı Ispanak (Mięso mielone ze szpinakiem)

Grecja

Chortomageira (Warzywa duszone)
Spanakopita (Zapiekane pierogi ze szpinakiem)

Bałkany

Kapama (Jagnięcina ze szpinakiem)
Zelianica (Ciasto nadziewane szpinakiem)

Włochy

Lasagne
Pansoti (Pierogi liguryjskie)
Pizza Ebraica d’Erbe (Żydowska pizza)
Schlutzkrapfen (Pierogi z ricottą i szpinakiem)
Strangolapreti (Kluski ze szpinakiem)
Tortelli Verdi (Pierożki ze szpinakiem/bietolą)

Belgia

Paling in’t Groen / Anguilles au Vert (Węgorz w zielonym sosie)

Tajlandia

Kaeng Jued Wun Sen (Tajska zupa curry)
Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla (Kwaśno-ostra zupa curry)
Kuai Tiao Nam (Zupa z makaronem ryżowym)
Kuai Tiao Rat Na (Makaron smażony z mięsnym sosem)
Phat Si Io (Smażony makaron ryżowy z sosem sojowym)

Malezja

Bak Kut Teh (Bulion wieprzowy)
Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
Hokkien Char Mee (Makaron smażony z mięsem)
Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)

Indonezja

Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
Lalab (Sałatka warzywna)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych