Węgierska Szara


Charateryzująca się długimi rogami Magyar szürke szarvasmarha czyli Krowa Węgierska Szara to prawdziwy król Puszty – niespotykanych w Europie stepów rozpościerających się w południowo-wschodniej części Węgier (zostały nawet wpisane na listę Unesco). Sprowadzili je sami Węgrzy, którzy na nizinę panońską ściągnęli ze wschodu między V a IX wiekiem. To właśnie przy okazji wypasu tego bydła upowszechniła się pasterska potrawa Gulasza – suszone kawałki mięsa wołowego wrzucali do kociołka nazywanego Bogracz i dusili.
W Europie mięso krowy Węgierskiej Szarej zrobiło karierę w XVI i XVII wieku, gdy Węgrzy dostali się pod wpływy Habsburgów. W drugiej połowie XX wieku stada były już jednak bardzo przetrzebione (w 1975 roku pozostało 300 sztuk) i od tego czasu są restytuowane.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.