Wenecja Euganejska (Veneto)


Veneto

Veneto znane też jako Wenecja Euganejska żyje w żyznej delcie Padu i z niej właśnie czerpie. Jest tu więc urodzaj ryżu, najbardziej znana miejscowa odmiana to Vialone Nano, a z drugiej bogata roślinność – przez wieki symbolem płodności było tu serwowane od początku wiosny połączenie ryżu z zielonym groszkiem czyli Risi e Bisi. W Wenecji historycznie nie robiło się jednak risotta, popularnego w takich rejonach jak Lombardia czy Piemont ale zwykłe gotowane risi łączone na koniec z dodatkami (ostatnio rozgraniczenia te już się zacierają). Veneto to także morze i jego produkty, a sama bogata Wenecja nigdy nie stroniła od ekstrawagancji – to właśnie tutaj zrodziła się Carpaccio przekąska z cienko krojonej polędwicy.




Przepisy

Antipasti (Przystawki)

Polenta

Primi Piatti (Pierwsze Dania)

Secondi Piatti (Drugie Dania)