Szparagi Fioletowe


Szparagi Fioletowe czyli Asparago Viloetto to specjalność włoskiej Ligurii. Uprawia się je na tutejszej riwierze, na równinie Albenga w okolicach Savony nieopodal francuskiej granicy. Rolnicy z okolic Albengi starają się zresztą o objęcie ich produktu ochroną regionalną. Są to bowiem szparagi dość szczególne o biało-fioletowych łodygach i bardzo ograniczone w skali produkcji – w ciągu XX areał ich upraw spadł z 300 do 10 ha. A ich smak doceniła nawet brytyjska królowa – kucharze Elżbiety II zaczęli je zamawiać już w latach 90-tych. We Włoszech po obraniu twardej skórki z dolnej części łodygi szparagi je się na surowo lub po ugotowaniu ew. grillowaniu lub pieczeniu. Często towarzyszą daniom z łososia lub tuńczyka, dodawane są do risotta, albo podawane z masłem i tartym serem.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych