Wensleydale

To angielski twardy ser dojrzewający produkowany zarówno z mleka krowiego jak i owczego. Jego recepturę przywieźli francuscy cystersi sprowadzenie w okolice Wensleydale w północnym Yorkshire. Przez wieki receptura ulegała zmianie, podobnie jak użycie danego rodzaju mleka. Po kasacie zakonu w 1540 roku tradycje serowarskie z dużym powodzenie kontynuowali okoliczni mleczarze. Działo się tak aż do II Wojny Światowej, kiedy rząd zaczął masowy skup mleka. Do produkcji Wensleydale wrócono w 1954 roku, ale już nie zdobył takiego uznania jak przed wojną i w latach 90-tych w Wenslaydale zupełnie porzucono fach serowarniczy – produkcję przeniesiono do sąsiedniego Lancashire. Obecnie tradycje są odbudowywane i miejscowi mleczarze wystąpili o ochronę regionalną swojego sera. W zależności od długości starzenia nosi on inne nazwy, ma twardszą konsystencję i nabiera bardziej wyrazistego smaku:
Real Yorkshire Wensleydale to ser dojrzewający około 3 miesięcy
Mature Wensleydale to ser dojrzewający około pół roku
Extra Mature Wensleydale dojrzewa co najmniej 9 miesięcy.
Poza tym jest jeszcze Blue Wensleydale poprzerastany niebieską pleśnią i podobny do Stiltona oraz wędzony na zimno w dębowym dymie Oak Smoked Wensleydale.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.