Whiskey (Irlandzka)


W przeciwieństwie do Szkotów Irlandczycy nie piją Whisky ale whiskey. To odróżnienie w nazwie miało pokazać niezależność irlandzkiego gorzelnictwa, które w gruncie rzeczy jest matką tego Szkockiego. Zaczęło się w V wieku, od pojawienia się na zielonej wyspie św. Patryka i rozwoju monastycyzmu. Klasztory stały się bowiem prawdziwymi ośrodkami produkcyjnymi. Wytwarzały tu m.in. używany w celach leczniczych alkohol zwany z celtyckiego Uisge Beatha czyli woda życia (jako tłumaczenie łacińskiej aqua vita czyli polskie okowita). Do XVIII w świecie dominowała właśnie irlandzka whiskey – w 1608 otwarta została uznawana za najstarszą gorzelnię świata Old Bushmills, w 1780 swój dubliński zakład otworzył John Jameson, a w 1791 John Power. Kryzys zaczął się w XIX wieku wraz z falą głodu i biedą w jaką popadła eksploatowana przez Anglików Irlandia. Trwał do 1973 roku, kiedy to pozostało już tylko pięć gorzelni. Od tego czasu zielona wyspa się bogaci, a jej whiskey odzyskuje renomę. Do dziś poza należącym do koncernu Diageo Old Bushmill, położonym na terenie brytyjskiej Irlandii Północnej jest już tylko jeden duży ośrodek produkujący whiskey, New Midleton Distillery w hrabstwie Cork (jego właścicielem jest grupa Pernord Ricard). To tutaj powstają takie gatunki trunku jak:lekki i delikatny Tullamore Dew, najpopularniejszy na wyspie Power’s, modny Paddy, delikatny Jameson, specjalny Midleton, słodkii Hewitts Nut o aromacie orzechów, dość rzadka Readbrest oraz Green Spot. Poza tym funkcjonuje jeszcze jedyny rodzimy kapitałowo producent Cooley Distillery, która produkuje nieco mniej znane marki takie jak Connemara, Knappogues, Michael Collins, czy Tyrconnell.
Whsikey pędzie się też nielegalnie w domach i gospodarstwach – najmocniejszy z takich bimbrów to Poteen.
Irlandczycy whiskey lubią mieszać z kawą, w ten sposób że do szklanki z nieco ogrzanym alkoholem dolewają kawę a później dodają nieco śmietanki. Tak powstaje Kawa po Irlandzku.

Irlandczycy rozróżniają cztery główne kategorie whiskey:
Blends – to podobnie jak w przypadku szkocji mieszanka whiskey słodowych i zbożowych. Najbardziej znane to: Black Bush, Bushmills Original, Inishowen, Jameson, Kilbeggan, Locke’s Blend, Midleton Very Rare, Millars, Paddy, Powers, Tullamore Dew, Clontarf
Pure Pot Still – to unikalna dla Irlandii kategoria odnosząca się do Single Malt Whiskey destylowanych metodą pot still: Green Spot, Jameson 15yr Old Pure Pot Still, Redbreast (12, 15 yrs)
Single Malt z jednego rodzaju jęczmiennego słodu obejmuje najwyżej cenione trunki: Bushmills (10, 16, 21 yrs), Connemara Peated Malt (Regular, Cask Strength & 12 yrs), Locke’s Single Malt (8 yr), Tyrconnell
Single Grain – podobnie jak w Szkocji dotyczy whiskey robionych przez jednego producenta, ale nie tylko słodową lecz również zbożową: Greenore (8, 10 yrs)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.