Wiener / Frankfurter (Wiedenki / Frankfurterki)


Wiedenki (Wiener Würstchen) to kiełbaska, na którą nie ma ortodoksyjnego przepisu i zasadniczo jest utożsamiane z Frankfurterkami (Frankfurter Würstl). W całej Europie nazwy te przypisuje się parówkom używanym do przyrządzania hot-dogów. Są ponoć pochodną tzw. Frankfurter Würstchen czyli parówek frankfurckich – przepis ten na początku XIX wieku w Wiedniu miał zaszczepić Johann Georg Lahner, rzeźnik który do Austrii przeniósł się właśnie z Frankfurtu. To on miał wprowadzić dodatek wołowiny do tradycyjnie wieprzowych kiełbasek (obecnie dodaje się także mięso drobiowe). Inne źródła wspominają, że Frankfurterki do Wiednia przybyły po roku 1840, z południowych Niemiec. Od początku były traktowane jako piwna przekąska serwowana z chrzanem.
Inna nazwa wiedenki to Krenwürstchen, a można ją pomylić także z Wiener Wurst czyli kiełbasą wiedeńską, również nazywaną w skrócie Wiener.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.