Wina Val-de-Loire (Dolina Loary)

Dolina Loara opływa przede wszystkim w białe wina. Powstają one przede wszystkim ze szczepów Chenin Blanc oraz Melon de Burgogne. Loara słynie również z wytwarzania win musujących, których jest drugim po Szampanii producentem w całym kraju. Niemniej doskonale owocujące szczepy Cabernet France przyczyniają się tu także do powstawania mocnychc win czerwonych.
Nad Loarą wyodrębniły się cztery główne regiony winne:

Muscadet – leży u samego ujścia rzeki i jest skupiony wokół Nantes i ma ogólną apelację AOC Pays Nantes. Tutaj produkuje się słynne białe Muscadet, odkryta w XVII wieku przez holendrów, którzy destylowali je aby uzyskać swoje Brandewijn. Są one sporządzane na bazie szczepu Melon de Burgogne, nazywanego niekiedy również właśnie Muscadet. Nie należy go jednak mylić z aromatycznym Muscat. Tutejsze wina są bowiem bardzo łagdone, niektórzy mówią nawet że nijakie. Dlatego aby dodać im głębi, w lepszych Muscadet pozostawia się drożdże aż do rozlania do butelek. Wówczas robią się nieco musujące.
W tym regionie występują trzy wyższe apelacje AOC:
Muscadet-Sčvre et Maine
Muscadet-Côtes de Grand Lieu
Muscadet-Coteaux de la Loire
Cała reszta chrzczona jest apelacją nadaną całemu regionowi czyli Muscadet. Te wina nie mogą się jednak poszczycić określeniem sur lie, czyli rozlewania win bez filtrowania do butelek na terenie Muscadet. Takie wina bywają oczywiście nieco mentne.

Anjou-Saumur – nieco w górę rzeki, tuż za wschodnią granicą Muscadet rozciąga się Anjou, a tuż za nim Saumur. Pierwszy z tych regionów przez lata słyną przede wszystkim z win różowych Rosé d’Anjou oraz Cabernet d’Anjou, wytwarzanych na bazie Cabernet Franc. Dziś z tego szczepu produkuje się już jednak coraz więcej win czerwoych. Anjou słynie jednak przede wszystkim z białych win. Te łągodniejsze i nieco słodsze powstają z Chenin Blanc, te lepsze są przygotowywane z dojrzewających na północnym brzegu Loary Savennieres. Najlepsze z nich mają swoje własne apelacji AOC:
Coulee de Serrent
La Roche-aux-Moines
W Saumur uprawia się te same Chenin Blanc, ale częściej wykorzystuje się je do produkcji win czerwonych, a przede wszystkim win musujących – to właśnie z tego trunku znany jest ta część doliny Loary.

Turenia (Touraine) – tutaj nie produkuje się wysokiej klasy wina – produkty z rejonu środkowej przeważnie trafiają do bistr i barów. Białe wina wytwarza się przede wszystkim z Chenin blanc. Więcej jest jednak wina czerwonego – Turennie to królestwo Cabernet France. Tego typu trunki produkuje się również ze szczepu Gamay, szczególnie popularnego w Beaujolais i to właśnie z winami tego regionu środkowa Loara chce konkurować.

Sancerre oraz Pouilly-Fumé – Górna Loara podobnie jak środkowa nie jest ojczyzną wielkich win. Co ciekawe jeszcze w XIX wieku ten region, a w szczególności Pouilly-Fumé, był nastawiony na produkcję winogron jadalnych sprzedawanych do Paryża. Dziś dominuje tu Sauvignion Blanc i białe wino określane mianem fume o nieco dymnej nucie wynikające z faktu, iż uprawy są tu prowadzone na krzemieniu. Pije się je raczej młode.
W Sancerre Sauvignion blanc zajmuje 2/3 upraw, reszta to Pinot Noir, z którego produkuje się tu lekkie czerwone wino. O tym jakiej klasy trunki się tu produkuje świadczy przede wszystkim fakt, że Sancerre to jeden z najbardziej zindustrailizowanych francuskich regionów winnych, gdzie zbiory dokonuje się raczej mechanicznie.
 

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.