Worcestershire Sauce


Zaczęło się od poszukiwań mieszanki przyprawowej, która stałaby się substytutem curry. W 1837 roku dwaj brytyjscy aptekarze z WorcesterJohn Lea oraz William Perrins – na zlecenie niejakiej Lady Sandys eksperymentowała z takim właśnie proszkiem. Zakończyło się to całkowitą porażką. Jedną z próbek zalaną wodą odstawili jednak w kąt pracowni i zapomnieli o niej. Kiedy po kilku latach sos dojrzał, a aptekarze przez przypadek odkryli składowaną beczkę, byli pod wrażeniem zawartego w niej smaku. Tak powstał Worcestershire Sauce i do dziś jego najlepszą wersję produkuje się pod marką Lea&Perrins. Składniki sosu są utrzymywane w tajemnicy ale wiadomo, że są wśród nich m.in. anchois, sos sojowy, ocet, pasta z tamadyndowca, macerowana cebula, czosnek, chili oraz melasa. Również dziś dobry sos worcester dojrzewa – co najmniej trzy lata.

Sos znany jest zresztą także w Azji. Jego malajska nazwa to Angmo Daoiu, a indonezyjska Kecap Inggris.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.